Op zaterdag 1 juli 2000 overkwam Harmonie de Vriendschap zo ongeveer het ergste wat een vereniging kan overkomen. Er was brand uitgebroken in het verenigingsgebouw, en hoewel de schade er van de buitenkant mee lijkt te vallen, is de ravage binnenin enorm.

 
Wanneer je binnenstaat, kun je door de achterkant naar buiten kijken. Hier achter is de brand begonnen, en hoewel er niets bewezen kan worden, lijkt het erop dat de brand (op twee plaatsen) is aangestoken.
Van het muziekarchief is gelukkig het meeste bewaard gebleven. Hier worden de archiefkasten schoongemaakt.
Omdat het binnen zo'n ravage was, werden de instrumenten tijdelijk buiten opgeslagen. Nu staan ze in de container, of weer in het gebouw, totdat de instrumentmaker komt om ze te reviseren.
Overal kwamen spullen uit kasten. Hoewel veel ervan niet direct verbrand is, zit het wel onder een dikke vettige roetlaag, of stinkt het enorm naar rook.
De helmen zaten in houten kistjes. Sommige kistjes waren nog helemaal gaaf, maar ook hier had de rook toegeslagen.
Er was geen reden tot blij kijken, afgelopen zaterdag.
Aan deze tuba's heb je dus helemaal niets meer.
De stoelen
Van hard werken krijg je honger, dus deze versnaperingen kwamen zeer goed van pas.
De dieptrommen zaten in houten kisten. Hierdoor zijn er een flink aantal na een gedegen schoonmaakbeurt wel weer te gebruiken. Zonder deze kisten waren ze waarschijnlijk kwijt geweest.
Als je de foto's van buiten ziet, lijkt het allemaal wel mee te vallen. Toch zijn er een hoop instrumenten verloren gegaan, welke allemaal binnen bij elkaar waren gezet. Een erg droevig gezicht.
Een hoop verbrandde en gesmolten troep.
Vorige week was het nog schoon, en waren de ruiten nog heel.
Van buiten lijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Maar van binnenuit gezien is het puin, de spanten zijn door het vuur danig aangetast, alles is beschadigd of ongelooflijk smerig.

Deze foto's zijn gemaakt door Edo de Roo.